Tenniselleboog

De tenniselleboog

Klachten aan de elleboog zijn vaak het gevolg van een tenniselleboog. Bijna altijd ontstaat de klacht ten gevolge van overbelasting en maar zelden komt het daadwerkelijk door tennissen.

De aangedane spier is de strekspier van de pols. Deze loopt van de wijs- en middelvinger over de pols naar net onder en boven de elleboog. Zijn belangrijkste functie is het strekken van de pols (zoals bij bovenhands tillen), het naar buiten bewegen van de pols en het draaien van de onderarm (zoals bijvoorbeeld bij een doekje wringen of een schroef vastdraaien met een schroevendraaier). Deze bewegingen spelen dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van de klachten. Herhaaldelijk deze bewegingen maken geeft op den duur irritatie aan de aanhechting van de spierpees bij de elleboog. Derhalve komt deze blessure veel voor bij schoonmakers en monteurs. Ook kan de blessure ontstaan als mensen éénmalig deze beweging ineens heel vaak maken, zoals in het voorjaar ineens de hele heg snoeien. Uiteraard kan tennissen wel de klachten veroorzaken, vaak is er dan sprake van een verkeerde techniek. Eigenlijk komt de klacht veel meer voor bij badmintonners. Badmintonnen doe je veel meer vanuit de pols dan tennissen.

Symptomen

Eigenlijk is pijn het enige probleem bij een tenniselleboog. De pijn treedt op bij belasten van de spier. Bovenhands een stoel optillen geeft pijn maar op den duur kan bovenhands een kopje koffie optillen al pijnlijk zijn. Druk op de zere plek geeft ook pijn. Soms straalt de pijn uit naar de onder- en/of bovenarm.

Therapie:

Therapie is in eerste instantie gericht op het wegnemen of verminderen van de overbelasting. Belangrijk is dus om te achterhalen wat de klacht (heeft) veroorzaakt. Verder moet de spier tijdelijk ontzien worden; bovenhands tillen en wringen moet vermeden worden. Absolute rust wordt echter ten zeerste afgeraden, blijf de arm wel gewoon gebruiken. Verder zijn er verschillende behandelmogelijkheden met wisselend resultaat.

  • Brace: Er bestaan braces die je om de zere plek legt. De spier kan zo minder aanspannen en aan de zere plek trekken. Sommige mensen hebben hier veel baat bij.
  • Eccentrisch oefenen: Dit is een manier van trainen waarbij de spier gek genoeg langer wordt dus niet aan de aanhechting trekt.
  • Mobiliseren: Er zijn technieken om de pees wat te mobiliseren. De klachten kunnen in sommige gevallen uit de nek komen, dan kan het nuttig zijn om de nek ook te behandelen en/of mobiliseren.
  • Shockwave: Shockwave is een apparaat dat we in het centrum voor fysiotherapie Beijum gebruiken. Het geeft een mechanische prikkel aan de irritatie waardoor de doorbloeding toeneemt en herstel wordt aangezet.

De klachten kunnen erg hardnekkig zijn maar gaan bijna altijd weer over. Echter als de overbelasting niet wordt aangepast kunnen de klachten lang duren. Gelukkig hebben we inmiddels veel hulpmiddelen zoals een accu-schroefmachine of apparaten om doekjes mee te wringen. Hierdoor kunnen we de belasting fors verminderen.