Hielspoor

Hielspoor

Er zijn verschillende aandoeningen rondom de hiel. Soms is de achterkant van de hiel aangedaan, vaak zijn er dan problemen met de achillespees. Maar soms is de onderkant van de hiel aangedaan, het gedeelte van de hiel waar je op staat. Dan gaat het meestal om een “hielspoor”.

Onder de voet loopt een peesplaat, de zogeheten plantaire fasci. Deze loopt van de tenen naar het hielbeen en zorgt ervoor dat de voetboog zijn gewelfde vorm houdt. Bij elke stap zakt de voet een beetje in en komt er spanning te staan op de peesplaat. Bij overmatige spanning op die peesplaat ontstaat er een irritatie op de aanhechting aan de hiel. Men spreekt dan van een fasciitis plantaris. Pas bij langdurige overbelasting ontstaat er kalk ter plaatse van de aanhechting (zie foto) en dat noemt men dan een “spoor”. Echter meestal komt het niet zo ver. Eigenlijk zijn de meeste gevallen van een hielspoor een fasciitis plantaris maar daar hebben we geen goede Nederlandse naam voor. Vandaar dat men vaak van een hielspoor spreekt.

 

 

 

Klachten:

De klachten zijn voornamelijk pijn onder de voet, alsof er een steentje in de schoen zit. Aanvankelijk doet het alleen pijn tijdens wandelen of hardlopen. Later kan deze pijn ook op andere momenten optreden. Met name ‘s ochtends als de peesplaat nog stijf is kan de hiel erg gevoelig zijn en strompelen mensen die hier last van hebben naast hun bed. Deze pijn neemt vervolgens wel wat af maar aan het eind van de dag neemt de pijn weer toe.

Oorzaken:

De oorzaak zit hem dus in de overbelasting van de aanhechting van de peesplaat onder de voet. Hier kunnen meerdere factoren verantwoordelijk voor zijn:

  • Overgewicht
  • Standafwijking van de voet
  • Gespannen kuitspieren
  • Staand of lopend beroep
  • Te snelle opbouw met hardlopen

Behandeling:

De behandeling zal, indien mogelijk, in de eerste plaats gericht moeten zijn op het wegnemen van de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld zijn afvallen, ander schoeisel kopen of (tijdelijk) minder of niet hardlopen. Daarnaast zijn er de volgende behandelmogelijkheden die kunnen helpen:

  • Zooltjes: er zijn siliconen hakjes te koop, meestal met een zachte, blauwe stip in het midden die de zere plek vrij houden van druk.
  • Strassburg sok: Dit is een sok die je ‘s nachts draagt en die de peesplaat oprekt zodat er minder spanning op komt te staan.
  • Rekken: De kuitspier trekt aan de hiel en zorgt zo voor meer spanning op de peesplaat. Door de kuit te rekken verlaag je de spanning en zo de trek aan de hiel.
  • Steunzolen: Als er duidelijk sprake is van een standafwijking van de voet kan een op maat gemaakte steunzool soms helpen.
  • Tape: Door de voetboog te ondersteunen kan deze minder doorzakken en komt er minder trek op de aanhechting.
  • Shockwave: Shockwave is een apparaat dat we in het centrum voor fysiotherapie Beijum gebruiken. Het geeft een mechanische prikkel aan de irritatie waardoor de doorbloeding toeneemt en herstel wordt aangezet.

De meeste mensen hebben wel enkele maanden last van een hielspoor maar toch gaat het meestal weer over; 80% is na een jaar genezen.