De meidenknie

De Meidenknie

Een meidenknie is een knieklacht waarbij het kraakbeen tussen de knieschijf en het bovenbeen geïrriteerd is geraakt. De knieschijf is een sesambeentje dat de krachten van de spieren van het bovenbeen overbrengt op de knie. Hierbij komt er dus veel kracht op de onderkant van de knieschijf te staan. Het is een veel voorkomende klacht, vooral bij (op)groeiende kinderen en zoals de naam doet vermoeden vooral meisjes.

Oorzaak

Er kunnen meerdere factoren een rol spelen. Ten eerste kan een val op de knie voor irritatie zorgen. Vaker zien we dat de knieschijf iets naast het “geultje” van het bovenbeen loopt. Dit kan komen door spierzwakte of bijvoorbeeld door X-benen. Ook dan neemt de druk op het kraakbeen toe. Ten derde kunnen hormonale veranderingen een rol spelen; in de pubertijd wordt hierdoor het kraakbeen weker. Daardoor hebben dus vooral jonge meiden last van deze klachten. Overbelasting is een vierde factor; veel rennen en springen geeft druk op de knieschijf.

Symptomen

De belangrijkste klacht is pijn rondom of achter de knieschijf. Deze pijn treedt met name op tijdens:

– Zitten met gebogen knieën

– Traplopen

– Fietsen (vooral heuvel-op of met tegenwind)

– Hurken

Soms wordt de knie ook dik en/of stijf. Ook kan de knie meer kraken dan normaal.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Bij overbelasting zal in de eerste plaats de belasting wat moeten verminderen. Dat betekent niet volledige rust maar wel dat de provocerende bewegingen even vermeden moeten worden. Voor sporters betekent dat vaak een aangepast trainingsschema. Verder zijn er oefeningen die gedaan kunnen worden om de druk op de knieschijf te verminderen. Daarnaast is er soms met tape, een brace of steunzolen wat verlichting van de klachten mogelijk.

Denk je dat je een meidenknie hebt of twijfel je erover dan zou je contact op kunnen nemen met het Centrum voor fysiotherapie Beijum.