Osteoporose
Osteoporose wordt in de volksmond ook wel botontkalking genoemd. Deze term is echter niet helemaal correct. Er is weliswaar sprake van een verminderde botdichtheid maar ook de structuur van het bot verandert. Daardoor is het bot minder belastbaar en breekt het sneller. In het beginstadium wordt het osteopenie genoemd; heeft u dat, dan is het zaak om aan uw botkwaliteit te gaan werken.
Symptomen
Helaas merk je osteoporose niet. Meestal is het eerste symptoom een botbreuk of wervelinzakking.
Risicofactoren
-De belangrijkste risicofactor is erfelijkheid. Daar kun je helaas niks aan doen.
-Ondergewicht. Minder druk op de botten geeft een hoger risico op osteoporose.
-Leefstijl. Veel en juist bewegen versterkt de botten. Tevens speelt voeding daar een rol in. Alcohol en roken hebben een negatieve invloed op de botaanmaak.
-Andere ziektes kunnen de kwaliteit van het bot verlagen, evenals bepaald medicijngebruik.
-Leeftijd. Na je 35e wordt eigenlijk de kwaliteit van al het weefsel zwakker, dus ook dat van botten. Voor vrouwen geldt ook nog eens dat na de overgang de kans toeneemt door het afnemen van bepaalde hormonen die de botten sterk houden.
Heeft u (vooral boven de 50 jaar) een botbreuk opgelopen of een wervelinzakking dan is er een verhoogde kans dat u osteoporose heeft. Op de website www.osteoporosevereniging.nl kunt u een risicotest doen om te kijken of u wellicht in de risicogroep valt. Ook kunt u uw huisarts er naar vragen.
Behandeling
Als er osteoporose is vastgesteld (meestal na een botbreuk) is er geen echte behandeling voor. Er zijn wel wat medicijnen die de botkwaliteit optimaliseren. Verder zijn er dingen die u kunt doen om uw botten zoveel mogelijk te versterken. Leefstijl speelt hierin een grote rol.
Voor de opbouw van sterke botten is het belangrijk om veelvuldig en veelzijdig te bewegen. Met name de invloed van zwaartekracht op de botten zorgt ervoor dat het lichaam de prikkel krijgt om de botten sterk te maken/houden. Dat is meer het geval met lopen dan met fietsen. Fietsen is natuurlijk niet slecht voor je, het verbetert je conditie en houdt je soepel, maar het heeft zeer gering effect op je botten.
Ook voeding heeft een invloed op botontkalking. Bijvoorbeeld calcium en vitamine D (zonlicht!) spelen een belangrijke rol. Roken daarentegen heeft een negatief effect op onze botten.
En wellicht een open deur maar “niet vallen” is uiteraard de beste tip om te voorkomen dat u iets breekt. Valpreventie kan dan iets zijn om u eens in te verdiepen.