Rugklachten

Rugklachten

De rug is een kwetsbare plek van het menselijk lichaam. Veel mensen hebben wel eens last van de rug gehad, geschat wordt zelfs dat bijna 10% van het arbeidsverzuim door rugklachten komt. Veelal betreft het de onderrug die opspeelt aangezien daar de meeste druk op komt te staan. In 90% van de gevallen zijn de klachten a-specifiek, dat wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak aan ten grondslag ligt (zoals bijvoorbeeld een hernia). Dat wil niet zeggen dat het niet erg vervelend kan zijn, de spieren en/of banden van de rug kunnen erg pijnlijk zijn.

Oorzaak

De pijn kan er langzaam insluipen maar ook acuut ontstaan. Acuut kan zijn als mensen zich bijvoorbeeld “vertillen”, de pijn schiet ineens in de rug. Dit wordt vaak spit genoemd. Er ontstaat even zoveel druk op de onderrug dat alle spieren zich aanspannen om de rug te beschermen, dat kan erg pijnlijk zijn. Als de pijn er langzaam insluipt komt het vaak door meer structurele overbelasting zoals een verkeerde houding. We zitten tegenwoordig steeds vaker en langer achtereen, dat is voor de rug (en de rest van ons lijf) niet goed. Zeker als we dan ook nog eens onderuitgezakt zitten. Houding is een erg grote factor in het ontstaan van rugklachten.

Beloop

Het beloop kan sterk wisselen, sommige rugklachten houden slechts enkele uren aan maar iemand kan er ook maanden last van houden. Als rugklachten meer dan 3 weken aanhouden wordt het wel tijd om er eens naar te laten kijken. Rugklachten hebben vaak ook een terugkerend karakter. Dit kan onder andere komen doordat mensen met rugklachten in hun oude patronen vervallen als de rugklachten over zijn (bv slechte houding, veel zitten of bijvoorbeeld te zwaar tillen).

Fysiotherapie

In de eerste plaats zal onderzocht moeten worden of er geen specifieke oorzaak te vinden is. Zoals gezegd is dat 9 van de 10 keer niet het geval. In de acute fase is er niet zo heel veel aan de klachten te doen. We geven advies over de klacht en adviseren vooral in beweging te blijven. Het is erg verleidelijk om met pijn op de bank te gaan liggen maar veel beter is het om juist te gaan wandelen of fietsen. In samenspraak met de huisarts kan er voor gekozen worden om met pijnstilling de scherpste pijn eraf te halen zodat dat bewegen wat gemakkelijker gaat. Als de klachten aan blijven houden dan kijken we waardoor dat komt. Vaak is de houding of spierzwakte een factor maar ook bijvoorbeeld stress kan een onderhoudende factor zijn. Raadzaam is om ook deze aspecten in de behandelingen mee te nemen om te voorkomen dat de rugklachten terugkomen. Als deelnemers van het rugnetwerk-noord zijn wij daar in gespecialiseerd.

Heeft u hier vragen over of wilt u een afspraak maken dan kunt u bellen naar 050-5415381 of e-mailen naar contact@fysiotherapiebeijum.nl