Frozen shoulder

Frozen shoulder

Terwijl de mussen bijna dood van het dak vallen wil ik het ditmaal hebben over de frozen shoulder. Een vervelende schouderblessure die “frozen” heet omdat de schouder helemaal verstijft. De schouder wordt dan nagenoeg onbruikbaar en het duurt vrij lang voordat de klachten over zijn. Zo’n 5% van de mensen krijgt er ooit last van.

Het probleem van de frozen shoulder zit hem in het kapsel. Elk gewricht heeft een kapsel, dat is een soort ballon die om het gewricht heen zit en de boel bij elkaar houdt. Dat kapsel hoort soepel en rekbaar te zijn zodat het gewricht daarbinnen vrij kan bewegen. Bij een frozen shoulder verliest het kapsel zijn soepelheid en wordt stijf en geïrriteerd. Het gewricht kan vervolgens nog maar zeer beperkt bewegen binnen dat stijve kapsel en bewegen is pijnlijk. Veelal is de schouder dan in alle richtingen beperkt.

Oorzaak:

De oorzaak van een frozen shoulder is onduidelijk. Soms gaat er een periode van immobiliteit aan vooraf, bijvoorbeeld na een val of een operatie. De schouder wordt dan noodgedwongen of vanwege pijn een tijd niet bewogen en kan gaan verstijven. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke aanleiding voor de klachten en lijkt het een kwestie van domme pech. Wel blijkt dat mensen met Diabetes (suikerziekte) een grotere kans hebben om last te krijgen van een frozen shoulder. Ook opvallend is dat de niet-dominante arm vaker is aangedaan dan de dominante arm (dominant wil zeggen rechts- of linkshandig) en dat het vaker vrouwen treft dan mannen en dan meestal tussen het 40e en 60e levensjaar.

Stadia:

Een frozen shoulder doorloopt 3 stadia:

1-de freezing fase: de arm doet veel pijn, met name bij bewegen. Er op liggen is ook erg onprettig. De pijn wordt vaak ervaren in de bovenarm. Deze fase duurt ongeveer 2-9 maanden.

2-de frozen fase: de pijn is afgenomen maar de mobiliteit ook. De arm is erg stijf en bovenhandse bewegingen zijn nagenoeg onmogelijk. Deze fase duurt 4-9 maanden

3-de thawing fase: de schouder “ontdooit” langzaam en de beweeglijkheid keert terug. Deze fase duurt ongeveer 5-9 maanden.

Alles bij elkaar is het dus een langdurige kwaal die 1 tot 2 jaar kan duren.

Therapie:

Een frozen shoulder is zoals dat heet “self limiting”. Dat wil zeggen dat het uiteindelijk vanzelf weer over gaat. Wel kunnen er wat restverschijnselen blijven in de vorm van een lichte bewegingsbeperking. Dat is de reden waarom fysiotherapie toch vaak ingeschakeld wordt. Met fysiotherapie blijven er minder restbeperkingen en worden de fases wat sneller doorlopen. Met name in fase 2 en 3 zal de fysiotherapeut proberen de mobiliteit te verbeteren middels mobiliserende technieken en oefeningen. In de 1e fase is met name gedoseerde rust aan te raden en zal de fysiotherapeut niet zo heel veel doen. In deze fase kan ook een injectie gegeven worden maar dat heeft alleen invloed op de pijn, niet op het herstel. Daarom zijn artsen vaak terughoudend in het geven van deze injecties.

Als je éénmaal een frozen shoulder hebt gehad zul je hem niet nogmaals krijgen aan diezelfde kant. Wel krijgt 15% van de patiënten ook last van de andere arm.